VYHODNOCENÍ POCHODU KRAJEM EDUARDA ŠTORCHA - 2009

Na sobotu 23. května 2009 uspořádal Klub českých turistů Ostroměř již 34. ročník turistického pochodu a 11. ročník cyklotrasy "Krajem Eduarda Štorcha".

Za polojasného, mírně větrného počasí navštívilo tuto pravidelnou turistickou akci a příležitost poznat krásné okolí Ostroměře využilo celkem 274 účastníků, z toho 198 turistů a 76 cyklistů. Pěší trasy byly v délkách 7 km, 12 km, 20 km (mapa pěších tras 7, 12, 20 km) a vedly přes známa místa v okolí - pomník Aloise Jiráska na Libíně, mohylu Viléma Konecchlumského v Konecchlumí, Mlázovice, Vojice a Podhorní újezd. Trasa 30 km (mapa pěší trasy 30 km) vedla po Hořickém chlumu na stejnojmenou rozhlednu, na niž odbor KČT Hořice umožnil vstup zdarma a dále přes Byšičky do Lázní Bělohradu. 

V letošním roce se zvýšil počet cyklotras a tudíž k již tradičním délkám 35 km a 50 km přibyla cyklotrasa 25 km (mapa cyklotras). Cyklotrasy vedly po dobře sjízdných cestách po asfaltových silnicích či po lesních cestách přes Mezihořské údolí, Šárovcovu Lhotu, Byšičky, Červenou Třemešnou, Hřídelec, Mlázovice, Valdov, Horní Javoří, Arnoštov, Lázně Bělohrad a Dachova. Nejkratší cyklotrasu v délce 25 km využili rodiče s dětmi, čímž se výrazně zvýšil počet cyklistů oproti předcházejícím rokům. 

Jako každoročně byly pro děti připraveny soutěže. Za splnění úkolu dostaly děti sladkou odměnu v podobě lízátka a bonbonů.
Turistické akce se zúčastnili místní občané a turisté či cyklisté z blízkého okolí, ale také vlaky či osobními automobily přijeli nadšenci například z Prahy, Čelákovic, Mladé Boleslavi, Jablonce nad Nisou, Jičína, Náchoda, Rychnova nad Kněžnou, Havlíčkova Brodu, Nového Bydžova,  Hradce Králové, Trutnova, a ústí nad Orlicí.

FOTOGRAFIE Z POCHODU

POČTY úČASTNíKŮ NA JEDNOTLIVÝCH TRASáCH

trasa

počet účastníků

7 km 86
12 km 64
20 km 26
30 km 22
cyklotrasa 25 km 41
cyklotrasa 35 km 5
cyklotrasa 50 km 30

celkem

274


ZAJíMAVOSTI

Nejmladší účastníci:
Michal Lukš - cyklo 25 km
Tomáš Mládek - 7 km
Magdalena Veselá - 7 km

Nestarší účastníci:
Jarmila Chudobová - 12 km
Stanislav Vojtíšek - cyklo 35 km
Zdeněk Vrbata - 7 km

Počasí při pochodu: dopoledne polojasno, chladno a mírný vítr, odpoledne jasno, 22 °C

V cíli obdržel každý účastník pamětní list s vyobrazením Eduarda štorcha a samolepku. Zároveň vydavatelství časopisu TURISTA poskytlo starší čísla (ročník 2008) účastníkům zdarma. Novinkou také bylo zaregistrování turistické akce na internetovém portálu www.nacestu.cz - veřejná databáze turistických akcí.
Všem účastníkům se tato akce líbila a těší na příští ročník.

Zpět na předchozí stránku