VYHODNOCENÍ POCHODU KRAJEM EDUARDA ŠTORCHA - 2010

Na sobotu 22. května 2010 uspořádal Klub českých turistů Ostroměř již 35. ročník turistického pochodu a 12. ročník cyklotrasy "Krajem Eduarda Štorcha".

Za výrazně proměnlivého (slunce, ranní mlha, déšť, odpolední bouřka) počasí navštívilo tuto pravidelnou turistickou akci a příležitost poznat krásné okolí Ostroměře využilo celkem 231 účastníků, z toho 182 turistů a 49 cyklistů. Pěší trasy byly v délkách 7 km, 15 km (mapa pěších tras 7, 15 km), 23 km 30 km (mapa pěších tras 23, 30 km).

V letošním roce byly cyklotrasy v již tradičních délkách 25 km, 35 km a 50 km. (mapa cyklotras) Cyklotrasy vedly po asfaltových silnicích nižší třídy či po lesních cestách. Dominantou na cyklotrase 25 km byl dřevěný kostel sv. Jiří se zvonicí v Loučné Hoře. Možnými cíli na cyklotrase 35 km byly mohyla Viléma Konecchlumského s kostelem sv. Petra a Pavla v Konecchlumí a kostel sv. Petra a Pavla na Byšičkách. Cyklotrasa 50 km představovala sloučení obou kratších výletů.

Jako každoročně byly pro děti připraveny soutěže, tentokrát na trase 7 a 15 km u Vlčí jámy v lese nad Ostroměří. Za splnění úkolu obdržely děti sladkou odměnu v podobě lízátka a bonbonů.
Turistické akce se zúčastnili místní občané a turisté či cyklisté z blízkého okolí, ale také vlaky či osobními automobily přijeli nadšenci například z Prahy, Čelákovic, Mladé Boleslavi, Náchoda, Úpice, Nového Bydžova, Hradce Králové, Radvanic. Největší ucelenou skupinu tvořil oddíl mladých turistů se svými vedoucími a přáteli z Úpice (22 osob).

FOTOGRAFIE Z POCHODU

POČTY ÚČASTNÍKŮ NA JEDNOTLIVÝCH TRASÁCH

trasa

počet účastníků

7 km 109
15 km 51
23 km 16
30 km 6
cyklotrasa 25 km 17
cyklotrasa 35 km 12
cyklotrasa 50 km 20

celkem

231


ZAJÍMAVOSTI

Nejmladší účastníci:
Jakub Hladík z Lískovic - 7 km
Ema Kloutvorová z Vojic- 23 km
Magdalena Veselá z Milovic - 7 km

Nestarší účastníci:
Stanislav Vojtíšek z Ostroměře - cyklo 35 km
Jiří Holman z Ostroměře - cyklo 35 km
Otakar Urban z Hradce Králové - 15 km

Nejvzdálenější účastníci:
Ivana a Jiří Štěpánkovi z Olomouce - 15 km
Šárka Bartošková z Rudné u Prahy - 7 km Marie a Tomáš Kulhánkovi z Prahy- 15 km
Lubomír Spejchal z Prahy - 7 km

Počasí při pochodu: ranní mlha a nízká oblačnost, dopoledne polojasno a přeháňky, odpoledne skoro jasno a bouřka, 22 °C

V cíli obdržel každý účastník pamětní list s vyobrazením pravěkého lovce od malíře Antonína Teimera. Zároveň vydavatelství časopisu TURISTA poskytlo starší čísla (ročník 2008 a 2009) účastníkům zdarma. Tato turistická akce byla již po třetí zaregistrována na internetovém portálu www.nacestu.cz - veřejná databáze turistických akcí.
Zároveň třetím rokem zařadilo ústředí KČT tuto akci do programu "Dvoustovka - 200", což představuje 200 vybraných akcí z celé České republiky, kdy účastníci podle počtu navštívených akcí sbírají různou úroveň odznaku Dvoustovka - 200.
Všem účastníkům se tato akce líbila a těší na příští ročník.

Zpět na předchozí stránku