VYHODNOCENÍ POCHODU KRAJEM EDUARDA ŠTORCHA - 2011

Na sobotu 21. května 2011 uspořádal Klub českých turistů Ostroměř již 36. ročník turistického pochodu a 13. ročník cyklotrasy "Krajem Eduarda Štorcha".

Pochod s rekordní účastí. Za krásného počasí navštívilo tuto pravidelnou turistickou akci a příležitost poznat krásné okolí Ostroměře využilo celkem 280 účastníků, z toho 215 turistů a 65 cyklistů. Pěší trasy byly v délkách 7 km, 15 km a 25 km (mapa pěších tras).

V letošním roce byly cyklotrasy v již tradičních délkách 25 km, 35 km a 50 km. (mapa cyklotras) Cyklotrasy vedly po asfaltových silnicích nižší třídy či po lesních cestách. Dominantou na cyklotrase 25 km a 35 km byl kostel sv. Petra a Pavla na Byšičkách. Cyklotrasa 50 km vedla přes mnoho malých obcí a rozhledových míst s pohledem na Zvičinu, Pecku a Krkonoše.

Jako každoročně byly pro děti připraveny soutěže, ale letos na dvou místech - u Vlčí jámy a nad bývalým táborem nad Libínem. Přes obě stanoviště vedly všechny pěší trasy. Za splnění úkolu obdržely děti sladkou odměnu v podobě lízátka a různých bonbonů.
Turistické akce se zúčastnili místní občané a turisté či cyklisté z blízkého okolí, ale také vlaky či osobními automobily přijeli nadšenci například z Lomnice nad Popelkou, Nové Paky, Prahy, Čelákovic, Mladé Boleslavi, Turnova, Lázně Bohdanče a dalších míst.

FOTOGRAFIE Z POCHODU

POČTY ÚČASTNÍKŮ NA JEDNOTLIVÝCH TRASÁCH

trasa

počet účastníků

7 km 122
15 km 47
25 km 46
celkem pěší 215
cyklotrasa 25 km 26
cyklotrasa 35 km 20
cyklotrasa 50 km 19
celkem cyklo 65

celkem

280


ZAJÍMAVOSTI

Nejmladší účastníci:
Vojtěch Tobolka z Hořic - 15 km
Eliška Tomešová z Ostroměře - 7 km
Adam Muška z Ostroměře - 7 km

Nestarší účastníci:
Stanislav Vojtíšek z Ostroměře - cyklo 25 km
Zdeněk Chudoba z Ostroměře - cyklo 25 km
Marie Bedrníková z Lomnice n. Popelkou - 25 km
Jiří Holman z Ostroměře - cyklo 35 km

Nejvzdálenější účastníci:
Pavla Slepičková ze Strakonic - cyklo 35 km
Tereza Stoupová z Brna - 15 km

Počasí před a při pochodu: dopoledne jasno a teplo, ranní mlha v Mezihoří, odpoledne skoro jasno a bouřka na Bělohradsku, ranní teplota 12 °C, odpolední teplota 25 °C. Zpetřením a tématem k rozhovorům byla páteční místní intenzivní bouřka s kroupami o velikosti třešní. Ještě v sobotu odpoledne byly kroupy na několika místech vidět, nejvíce v příkopu u silnice vedoucí do Mezihoří. Na cestách leželo olámené listí ze stromů a místy byly velké kaluže. Páteční bouřka z tepla přišla od východu přibližně v 18:45 a zasáhla pouze Ostroměř a Mezihoří. Například již v již dva kilometry vzdáleném Podhorním Újezdě bylo sucho bez bouřky a krup.

V cíli obdržel každý účastník pamětní list s vyobrazením mamuta od malíře Antonína Teimera. Zároveň vydavatelství časopisu TURISTA poskytlo starší čísla účastníkům zdarma. Tato turistická akce byla již po čtvrté zaregistrována na internetovém portálu www.nacestu.cz - veřejná databáze turistických akcí.
Zároveň čtvrtým rokem zařadilo ústředí KČT tuto akci do programu "Dvoustovka - 200", což představuje 200 vybraných akcí z celé České republiky, kdy účastníci podle počtu navštívených akcí sbírají různou úroveň odznaku Dvoustovka - 200.
Všem účastníkům se tato akce líbila a těší na příští ročník.

Zpět na předchozí stránku