VYHODNOCENÍ POCHODU KRAJEM EDUARDA ŠTORCHA - 2012

Na sobotu 19. května 2012 uspořádal Klub českých turistů Ostroměř již 37. ročník turistického pochodu a 14. ročník cyklotrasy "Krajem Eduarda Štorcha".

Pochod s vysokou účastí. Za krásného počasí navštívilo tuto pravidelnou turistickou akci a příležitost poznat krásné okolí Ostroměře využilo celkem 286 účastníků, z toho 207 turistů a 79 cyklistů. Pěší trasy byly v délkách 7 km, 12 km a 20 km (mapa pěších tras (7, 12, a 20 km)) a 30 km (mapa pěší trasy 30 km.)

Rekordní účast zavládla na cyklotrasách, kde byly připraveny již tradiční délky 25 km, 35 km a 50 km. (mapa cyklotras) Cyklotrasy vedly převážně po asfaltových silnicích nižších tříd či po polních cestách na jih od Ostroměře. Dominantou na společném základu všech cyklotras byl pozdně barokní dřevěný kostel sv. Jiří v Loučné Hoře u Smidar. Cyklotrasa 35 a 50 km dovedla "kolaře" až do Smidar a Vysokého Veselí a cyklotrasa 50 km pokračovala ještě do Volanic, Češova, Slatin a Milíčeves.

Jako každoročně byly pro děti připraveny soutěže, a to na dvou místech - u střelnice a na hradišťku nad Ostroměří na rozcestí turistického značení modré a zelené barvy. Přes obě stanoviště vedly všechny pěší trasy přes Mezihořské údolí k pomníku Aloise Jiráska na Libíně. Za splnění úkolu obdržely děti sladkou odměnu v podobě různých bonbonů.
Turistické akce se zúčastnili místní občané a turisté či cyklisté z blízkého okolí, ale také vlaky či osobními automobily přijeli nadšenci například z Prahy, Čelákovic, Mladé Boleslavi, Trutnova, Nové Paky a dalších míst.

FOTOGRAFIE Z POCHODU

POČTY ÚČASTNÍKŮ NA JEDNOTLIVÝCH TRASÁCH

trasa

počet účastníků

7 km 98
12 km 40
20 km 62
30 km 7
celkem pěší 207
cyklotrasa 25 km 34
cyklotrasa 35 km 31
cyklotrasa 50 km 14
celkem cyklo 79

celkem

286


ZAJÍMAVOSTI

Nejmladší účastníci:
Bětuška Baťová z Hořic - 12 km
Markétka Křepelová z Domoslavic - 7 km
Kryštof Makovec z Ostroměře - 7 km
Veronika Toušková z Mlázovic - 7 km

Nestarší účastníci:
Stanislav Vojtíšek z Ostroměře - cyklo 35 km
Jarmila Chudobová z Trutnova - 12 km
Irena Zapadlová z Trutnova - 12 km
Karel Hák z Vrchlabí - 12 km
Zdeněk Hofman z Lázní Bělohradu - 12 km

Nejvzdálenější účastníci:
Michal Láska ze Zlína - 7 km
a několik účastníků z Prahy

V cíli obdržel každý účastník pamětní list s vyobrazením mamuta od malíře Antonína Teimera. Zároveň vydavatelství časopisu TURISTA poskytlo starší čísla (3/2012) účastníkům zdarma. Tato turistická akce byla již po páté zaregistrována na internetovém portálu www.nacestu.cz - veřejná databáze turistických akcí.
Zároveň pátým rokem zařadilo ústředí KČT tuto akci do programu "Dvoustovka - 200", což představuje 200 vybraných akcí z celé České republiky, kdy účastníci podle počtu navštívených akcí sbírají různou úroveň odznaku Dvoustovka - 200.

Všem účastníkům se tato akce líbila a těší na příští ročník.

Zpět na předchozí stránku