ZHODNOCENÍ POCHODU ANEB JAK VŠE OVLINILO POČASÍ

Krásné počasí trvající celý týden bylo přerušeno ránem v sobotu 18. května 2013, kdy přišel intenzivní déšť. Během 2 hodin spadlo 12 mm/m2 srážek. Ochladilo se. Jako stálí pořadatelé tradičního pochodu Krajem Eduarda Štorcha jsme byli nemile překvapeni, že na startu u Základní školy Eduarda Štorcha v Ostroměři bylo skoro prázdno. První přišli věrní turisté a účastníci, pro které stav počasí nic neznamená, převážná část z nich přijela vlakem z Nové Paky nebo Lomnice nad Popelkou. Domácí a účastníci z blízkého okolí přišli či přijeli později, až přestalo pršet a počasí se zlepšilo.
Pro pěší účastníky 38. ročníku pochodu jsme připravili trasy v délkách 7 km, 14 km a 24 km (mapa pěších tras). a pro cyklisty 15. ročníku cyklotras jsme nabídli trasy v délkách 25 km, 35 km a 50 km (mapa cyklotras). Pěší trasy vedly po Mlázovickém a Hořickém chlumu do nejbližšího okolí. Nejzajímavějším bodem všech tras byla stará kruhová strojní cihelna v Šárovcově Lhotě, která se stala kontrolou. V cihelně se turisté a cyklisté seznámili s postupem výroby cihel a obdivovali staré cihly se značkami výrobců, staré zemědělské a hospodářské stroje a nářadí. Na Hradišťku a na Libíně připravili členové klubu turistů soutěže pro děti. Samozřejmostí byla odměna v podobě bonbónů. Turisté na trase 24 km měli možnost vystoupit zdarma na rozhlednu Hořický chlum a pozorovat i vzdálenější okolí z výšky 27 metrů.
Ranní počasí ovlivnilo také cyklisty, protože se na cyklotrasy na sever od Ostroměře vydala jen přibližně polovina účastníků oproti předchozím rokům.
Byly i momenty potěšující a to, že na největší turistickou akci pro Ostroměř přijeli účastníci i z dálky např. z Prahy, Jablonce na Jizerou, Jablonce nad Nisou, Provodína, Srní u České Lípy, Kutné Hory, Nymburka, Čelákovic, Vysokého nad Jizerou, Hradce Králové. Každoročně při pochodu zjišťujeme nejmladší a nejstarší účastníky a ani letos tomu nebylo jinak.


FOTOGRAFIE Z POCHODU

POČTY ÚČASTNÍKŮ NA JEDNOTLIVÝCH TRASÁCH

trasa

počet účastníků

7 km 31
14 km 70
24 km 48
celkem pěší 149
cyklotrasa 25 km 5
cyklotrasa 35 km 26
cyklotrasa 50 km 5
celkem cyklo 36

celkem

185


Nejmladší účastníci:
Bětuška Baťová z Hořic - 14 km
Václav Zahradník z Jičína - 14 km
Václav Kovář ze Srní u České Lípy - 14 km
Amélie Rajtrová z Lomnice nad Popelkou - 14 km

Nestarší účastníci:
Blanka Dolejšová z Lomnice nad Popelkou - 24 km
Jiří Jindřišek z Jablonce nad Nisou - 24 km
Lubor Bína z Turnova - 24 km

V cíli obdržel každý účastník pamětní list s vyobrazením tvrze na Hradišťku od malíře Antonína Teimera. Zároveň vydavatelství časopisu TURISTA poskytlo starší čísla (8/2012) účastníkům zdarma. Tato turistická akce byla již po šesté zaregistrována na internetovém portálu www.nacestu.cz - veřejná databáze turistických akcí.
Zároveň šestým rokem zařadilo ústředí KČT tuto akci do programu "Dvoustovka - 200", což představuje 200 vybraných akcí z celé České republiky, kdy účastníci podle počtu navštívených akcí sbírají různou úroveň odznaku Dvoustovka - 200.

Všem účastníkům se tato akce líbila a těší na příští ročník, který proběhne v 24. května 2014.

Zpět na předchozí stránku