ZHODNOCENÍ POCHODU KRAJEM EDUARDA ŠTORCHA V ROCE 2014

Krásné počasí trvající skoro celý týden bylo přerušeno páteční bouřkou a intenzivním deštěm. Ale příznivce turistiky a cykloturistiky to neodradilo, a tak na start našeho pochodu v sobotu 24. května 2014 k Základní škole Eduarda Štorcha v Ostroměři přišlo nebo přijelo celkem 264 účastníků.
Pro pěší účastníky 39. ročníku pochodu byly připraveny trasy v délkách 7 km, 12 km, 20 km (mapa pěších tras) a 30 km (mapa pěší trasy 30 km). Pěší trasy vedly po Mlázovickém a Hořickém chlumu do nejbližšího okolí. Tradičním prvním odpočinkovým a průchozím bodem s občerstvením pro všechny trasy byla osada Libín v Mezihořském údolí poblíž pomníku Aloise Jiráska. Trasa 12 km pokračovala z Libína lesem za stálého stoupání do obce Chloumky na hřeben Hořického chlumu, odkud se nabízel nádherný rozhled na jih do krajiny. Klesáním se turisté dostali na náves do Holovous, druhé nejkrásnější vesnice roku 2013. Pohled na rybník, zámek, sochu sv. Jana Nepomuckého, mariánský sloup a upravenou náves s okolními domy musel očarovat každého turistu. Sestup z Holovous pokračoval po naučné stezce až do bývalých lázní v Hlásku. Obce Mlázovice, Konecchlumí s mohylou Viléma Konecchlumského a Vojice s nejstarší sochou Jana Husa na venkově mohli poznat účastníci trasy 20 km. Nejdelší nabídnutá pěší trasa poskytla možnost vystoupit zdarma na rozhlednu Hořický chlum nad Hořicemi a pozorovat i vzdálenější okolí z výšky 27 metrů. Sestup z hřebene Chlumů směřoval na sever k dominantě u Lázní Bělohradu, a to ke kostelíku sv. Petra a Pavla na Byšičkách.
Jako každoročně na pochod přijde mnoho rodičů a příbuzných s dětmi, a tak i letos bylo na trase 7 a 12 km v lese mezi Ostroměří a Libínem připraveno několik stanovišť pro nejmenší. Děti absolvovaly několik soutěží, například šiškami házely na mamuta, skládaly velké puzzle, zkoušely svoji zručnost a trpělivost při lovu papírových rybiček nebo se u Boba a Bobka trefovaly míčky do kloubouku, za což jim náležely odměny v podobě bonbónů, lízátek, frkaček a hopíků. A jaké by to byly při pochodu kontroly, kdyby účastníci nedostávali razítka. Děti je samozřejmě měly nejen v propozicích, ale na rukou či v obličeji.
Cyklistům 16. ročníku byly nabídnuty trasy v délkách 25 km, 35 km a 50 km (mapa cyklotras). Všechny cyklotrasy směřovaly na jih od Ostroměře, tudíž do rovinatější, pro všechny cyklisty příjemné a méně náročné krajiny. Nejkratší okruh tvořil základ všech cyklotras, kde rozcestníkem tras a cestovatelskou dominantou byl barokní dřevěný kostel sv. Jiří v Loučné Hoře. Střední délka cyklotrasy vedla do Vysokého Veselí a nejdelší procházela již zmíněnými obcemi a dále Češovem, Slatinami a Miličevsí.
Informace o pochodu se mohli příznivci dozvědět z plakátů vyvěšených v okolních obcích, z webových stránek, z některých regionálních periodik, ale také z celorepublikového katalogu turistických akcí pořádaných KČT. Tím pádem na největší turistickou akci v Ostroměři přijeli účastníci jak z okolí, tak i z dálky, např. z Prahy, Stráže pod Ralskem, Jablonce nad Nisou, České Třebové, České Lípy a Hradce Králové. Každoročně při pochodu zjišťujeme nejmladší a nejstarší účastníky a ani letos tomu nebylo jinak.


FOTOGRAFIE Z POCHODU


POČTY ÚČASTNÍKŮ NA JEDNOTLIVÝCH TRASÁCH

trasa

počet účastníků

7 km 64
12 km 79
20 km 56
30 km 9
celkem pěší 208
cyklotrasa 25 km 26
cyklotrasa 35 km 13
cyklotrasa 50 km 17
celkem cyklo 56

celkem

264


Nejmladší účastníci:
Edita Dousková z Ostroměře - 7 km (*2013)
Adélka Šikýřová z Nevrátic - 7 km (*2012)
Amálka Rajtrová z Lomnice nad Popelkou - 7 km (*2011)
David Bílek z Ostroměře - cyklo 25 km (*2011)

Nejstarší účastníci:
Stanislav Vojtíšek z Ostroměře - cyklo 25 km
Jiří Jindřišek z Jablonce nad Nisou - 20 km
Lubor Bína z Turnova - 20 km
Rudolf Fibigar z České Třebové - 20 km
Jiří Vocásek z Turnova - 20 km

Na pěší túry se vydalo i 5 čtyřnohých mazlíčků (psů) - Amy, Akim, Nero, Rita a Matýsek.
Jízdu na kole v košíku si užíval pes Bobina (cyklotrasa 25 km).

V cíli obdržel každý účastník pamětní list s vyobrazením bývalého hostince na Libíně od malíře Oskara Teimera. Zároveň vydavatelství časopisu TURISTA poskytlo starší čísla účastníkům zdarma.
Ústředí KČT zařadilo již sedmým rokem naši akci do programu "Dvoustovka - 200", což představuje 200 vybraných akcí z celé České republiky, kdy účastníci podle počtu navštívených akcí sbírají různou úroveň odznaku Dvoustovka - 200.

Závěrem zbývá jen dodat, že akce se turistům a cyklistům líbila a přislíbili účast příští rok.
V sobotu 23. května 2015 oslavíme již 40. ročník pochodu.
Přijďte, přijeďte, těšíme se na Vás.

Zpět na předchozí stránku