ZHODNOCENÍ POCHODU A CYKLOTRAS KRAJEM EDUARDA ŠTORCHA V ROCE 2019

Jako každoročně třetí sobotu v květnu zorganizoval Klub českých turistů Ostroměř pochod a cyklotrasy Krajem Eduarda Štorcha. Na tradiční turistickou akci se celkem vydalo 340 osob, z toho na 44. ročník pochodu 263 turistů a na 21. ročník cyklotrasy 77 cyklistů. Na úspěchu pochodu má jistě svůj podíl krásné počasí, které naši akci přálo, protože zhruba od 23. dubna do 16. května panovalo velmi chladné a deštivé počasí. V sobotu 18. května 2019 již bylo po většinu dne slunečno, foukal slabý vítr a maximální odpolední teplota vystoupila na 21 °C.
Pro pěší účastníky pochodu byly připraveny trasy v délkách 3, 7, 12, 20 a 30 km mapa 3, 7 a 12 km, mapa 20 a 30 km. Trasa 3 km nesla označení kočárková a vedla po místní naučné stezce Eduarda Štorcha. Všechny pěší delší trasy tradičně směřovaly na Libín k penzionu Sluníčko, kde byla kontrola a zároveň příjemné posezení s občerstvením a možností opékání párků. Nejoblíbenější trasa v délce 12 km zavedla účastníky z Libína stoupáním na Chloumky. Sestup do Holovous a Hlásku nabízel nádherný výhled na jih do kraje. Trasa 20 km směřovala taktéž z Libína na Chloumky a následně po hřebenu Hořického chlumu na stejnojmennou rozhlednu nad Hořicemi a zpět do Chloumek, Holovous a Hlásku. Nejdelší trasa 30 km dovedla turisty po zelené z Libína do Šárovcovy Lhoty a následně Lázní Bělohradu. Po žluté účastníci kráčeli okolo kostela sv. Petra a Pavla na Byšičkách k severnímu svahu Hořického chlumu. Zdatní turisté vystoupali k rozcestí Rozsívačova skála a následně pokračovali na rozhlednu Hořický chlum, která byla kontrolou pro trasy 20 a 30 km a výstup na vyhlídkovou plošinu rozhledny v 27 metrech nad zemí byl zdarma. Po hřebeni Chlumů šli účastníci do cíle po stejné trase jako 12 a 20 km. Základní škola Eduarda Štorcha v Ostroměři byla startem i cílem pochodu.
Naše turistická akce je organizována pro všechny věkové, výkonnostní a zájmové kategorie. Jako organizátoři jsme rádi, že na nejkratší trasy přišlo mnoho rodičů či prarodičů s dětmi, a tak jsme na Hradisťku a následně v lese připravili několik stanovišť, kde měly děti zvládnout nejrůznější aktivity. Děti házely šišky na mamuta, skládaly velké puzzle se zvířaty a testík s 10 otázkami o Ostroměři a jeho rodácích byl i pro dospělé. Za úspěšné zvládnutí soutěže děti dostávaly odměny v podobě bonbónů a otištěných razítek.
Cyklistům byly nabídnuty trasy v tradičních délkách 25, 35 a 50 km (mapa cyklotras). Protože v sobotu a neděli v Hořicích probíhal motoristický závod 300 zatáček Gustava Havla, tak jsme museli zajistit, aby se veškeré trasy vyhnuly Hořicku. Letos všechny cyklotrasy vedly na sever od Ostroměře do kopcovité oblasti. Společným bodem všech cyklotras byl kostel sv. Petra a Pavla na Byšičkách. Nejprudší stoupání museli zvládnout cyklisté na trase 50 km z Bělé u Pecky přes Horní Javoří až na Bukovinu. Dalšími zajímavými místy na trasách byla vyhaslá sopka a památník připomínající pád amerického bombardéru ze 14. února 1945 v Hřídelci.
Jako každoročně je startem i cílem naší turistické akce budova Základní školy Eduarda Štorcha, ke které přišli či přijeli účastníci z Ostroměře a okolí, ale i z dálky, např. z Prahy, Brna, Židlochovic, Čelákovic, Hradce Králové, Liberce, Mladé Boleslavi, Brandýs n. Labem, Nymburka, Přelouče, Jilemnice, Trutnova, Nové Paky, Hořic a Jičína.
Do zhodnocení pochodu každoročně patří zjišťování nejmladších a nejstarších účastníků a ani letos tomu nebylo jinak. Je potěšující, že každý rok přibývá dětských účastníků (letos 32 účastníků do věku 5 let).

Nejmladší účastníci:
Martin K. z Hořic - 7 km
Elen N. z Třebovětic - 3 km
Anna K. z Ostroměře - 3 km
Jan H. z Choustníkova Hradiště - 3 km
Jáchym Š. z Ostroměře - 3 km
Kryštof P. z Liberce - 3 km
Artuš S. z Ostroměře - 7 km
Lukáš D. z Jeřic - 7 km
Mikuláš T. z Ostroměře - 7 km
Barbora Č. z Hořic - cyklo 35 km

Nejstarší účastníci:
Rudolf P. z Nové Paky - 12 km
Jiřina P. z Nové Paky - 12 km
Jarmila C. z Vrchlabí - 12 km
Milada V. z Nové Paky - 12 km
František K. z Dobré Vody - 12 km

Fotografie z pochodu

Počty účastníků na jednotlivých trasách:
trasa

počet účastníků

kočárková 3 km 30
7 km 93
12 km 108
20 km 22
30 km 10
celkem pěší 263
cyklotrasa 25 km 32
cyklotrasa 35 km 40
cyklotrasa 50 km 5
celkem cyklo 77

celkem

340


Na startu obdržel každý účastník mapku s vyznačenou trasou, sušenku a překvapení letošního ročníku pochodu - magnetka na lednici s pračlověkem. V cíli byl pro každého připraven pamětní list (diplom) s kresbou pomníku Aloise Jiráska na Libíně od regionálního malíře Oskara Teimera.

Závěrem zbývá jen dodat, že akce se turistům a cyklistům líbila a těší se na příští rok.
V sobotu 23. května 2020 oslavíme již 45. ročník pochodu a 22. ročník cyklotrasy.
Přijďte, přijeďte, těšíme se na vás.

Tomáš Horák, KČT Ostroměř