ZHODNOCENÍ POCHODU A CYKLOTRAS KRAJEM EDUARDA ŠTORCHA V ROCE 2022

Pravidelně třetí sobotu v květnu, ani letos tomu nebylo jinak, uspořádal Klub českých turistů Ostroměř pochod a cyklotrasy Krajem Eduarda Štorcha. Na tradiční turistickou akci se celkem vydalo 275 osob, z toho na 46. ročník pochodu 232 turistů a na 23. ročník cyklotrasy 43 cyklistů. Na vysoké účasti na pochodu má jistě svůj podíl příznivé počasí. Již od 8. května 2022 panovalo slunečné počasí s teplotami nad 20 °C a skoro bez srážek. V pátek 20. května 2022 z důvodu výrazného horka se v nočních hodinách přehnala bouřka se silným větrem a deštěm, následkem čehož jsme měli obavu, jak budou vypadat lesní a polní cesty a vlastní fáborkové značení. V den naší akce, v sobotu 21. května 2022, bylo po většinu dne slunečno, foukal vítr a maximální odpolední teplota vystoupila na 22 °C.
Pro pěší účastníky pochodu byly připraveny trasy v délkách 4, 7, 12, 20 a 30 km mapa 4, 7, 12 km, mapa 20 a 30 km. Trasa 4 km nesla označení kočárková a vedla okolo střelnice na hradiště, okolo vodní nádrže a bývalého kravína směřovala do cíle. Všechny pěší delší trasy tradičně směřovaly na Libín k penzionu Sluníčko, kde byla kontrola a zároveň příjemné posezení s občerstvením a možností opékání špekáčků. Nejoblíbenější trasa v délce 12 km zavedla účastníky z Libína stoupáním na Chloumky. Sestup do Holovous a Hlásku nabízel nádherný výhled na jih do kraje. Trasa 20 km směřovala taktéž z Libína na Chloumky a následně po hřebenu Hořického chlumu na stejnojmennou rozhlednu nad Hořicemi a zpět do Chloumek, Holovous a Hlásku. Nejdelší trasa 30 km dovedla turisty po zelené z Libína do Šárovcovy Lhoty a následně Lázní Bělohradu. Po žluté účastníci kráčeli okolo kostela sv. Petra a Pavla na Byšičkách k severnímu svahu Hořického chlumu. Zdatní turisté vystoupali k rozcestí Rozsívačova skála a následně pokračovali na rozhlednu Hořický chlum, která byla kontrolou pro trasy 20 a 30 km a výstup na vyhlídkovou plošinu rozhledny v 27 metrech nad zemí byl zdarma. Základní škola Eduarda Štorcha v Ostroměři byla startem i cílem pochodu.
Naše turistická akce je organizována pro všechny věkové, výkonnostní a zájmové kategorie. Jako organizátoři jsme rádi, že na nejkratší trasy přišlo mnoho rodičů či prarodičů s dětmi, a tak jsme na Hradišťku a následně v lese u vodní nádrže připravili stanoviště, kde měly děti zvládnout nejrůznější aktivity. U pohádkových postav Boba a Bobka házely děti balonky do klobouku, trefovaly se šiškami na mamuta, zkusily na vytyčené trase jít s míčkem na lžíci tak, aby jim nespadl. Za úspěšné zvládnutí soutěže děti dostávaly odměny v podobě bonbónů, lízátek a reflexních smajlíků. Sbírání otisků razítek v propozicích ale i na těle je již tradiční radostí všech dětí. Pro děti či spíše školáky a pro dospělé byl připraven testík s 10 otázkami o Ostroměři a jeho rodácích.
Cyklistům byly nabídnuty trasy v tradičních délkách 25, 35 a 50 km (mapa cyklotras). Protože v sobotu a neděli v Hořicích probíhal motoristický závod 300 zatáček Gustava Havla, tak jsme museli zajistit, aby se veškeré trasy vyhnuly Hořicku. Letos všechny cyklotrasy vedly na jih a jihozápad od Ostroměře do rovinaté oblasti. Základním a společným bodem všech cyklotras byl dřevěný kostel sv. Jiří v Loučné Hoře. Delší trasy vedly například do Vysokého Veselí, Liběšic, Slatin, Milíčevse a Třtěnice.
Jako každoročně je startem i cílem naší turistické akce budova Základní školy Eduarda Štorcha, ke které přišli či přijeli účastníci z Ostroměře a okolí, ale i z dálky, např. z Prahy, Liberce, Jablonce nad Nisou, Čelákovic, Mladé Boleslavi, Týniště nad Orlicí, Dobrušky, Opočna, Hradce Králové, Trutnova, Nové Paky, Hořic a Nevratic. Z Ostroměře se akce zúčastnilo 76 osob.
Do zhodnocení pochodu každoročně patří zjišťování nejmladších a nejstarších účastníků a ani letos tomu nebylo jinak.

Nejmladší účastníci:
Lilien V. z Nevratic - 4 km
Daniel K. z Ostroměře - 4 km
Eliška R. z Hořic - 7 km
Evelina P. z Ostroměře - 20 km
Marietka B. z Hořic - 7 km
Karolína K z Nevratic - 7 km
Matouš W. z Dobré Vody - cyklo 35 km
Patrik S. ze Sukorad - 7 km

Nejstarší účastníci:
Zdeněk H. z Lázní Bělohradu - 7 km
Vladimír F. z Jičína - 7 km
Vladimír K. ze Stráže p. Ralskem - 7 km
František K. z Dobré Vody - 4 km
Miroslav M. z Jablonce n. Nisou - 12 km
Květa V. z Čelákovic - 12 km
Josef Š. z Hořic - 7 km
Václav F. z Hradce Králové - 7 km

Dětí do 18 let se pěších tras nebo cyklotras zúčastnilo celkem 71.

FOTOGRAFIE Z POCHODU

Počty účastníků na jednotlivých trasách:
trasa

počet účastníků

kočárková 4 km 13
7 km 76
12 km 107
20 km 23
30 km 13
celkem pěší 232
cyklotrasa 25 km 28
cyklotrasa 35 km 9
cyklotrasa 50 km 6
celkem cyklo 43

celkem

275



Celkovou účast na pochodu musíme hodnotit velmi kladně, protože v okolí probíhalo mnoho kulturních nebo sportovním akcí: 300 zatáček Gustava Havla v Hořicích, cykloturistická jízda Ohnišťanský pedál, běžecké závody Weber city run v Jičíně, turistické pochody Karla Klíče v Hostinném, Putování Broumovskem, Mezinárodní Polický vandr, Řemeslný jarmark v Tetíně a další.
Na startu obdržel každý účastník mapku s vyznačenou trasou, sušenku a překvapení letošního ročníku pochodu - propisku s nápisem Klub českých turistů Ostroměř. V cíli byl pro každého připraven pamětní list (diplom) s kresbou pomníku Aloise Jiráska na Libíně od regionálního malíře Oskara Teimera.
Závěrem zbývá jen dodat, že akce se turistům a cyklistům líbila a přislíbili účast i příští rok.
Pokud zdraví dovolí a vše ostatní bude možné, tak v sobotu 21. května 2023 oslavíme již 47. ročník pochodu a 24. ročník cyklotrasy.
Přijďte, přijeďte, těšíme se na vás.