LETOS REKORDNÍ ÚČAST NA POCHODU A CYKLOTRASÁCH KRAJEM EDUARDA ŠTORCHA

Pravidelně třetí sobotu v květnu, a ani letos tomu nebylo jinak, uspořádal Klub českých turistů Ostroměř pochod a cyklotrasy Krajem Eduarda Štorcha. Tradiční turistické akce se celkem zúčastnilo 315 osob, z toho na 47. ročník pochodu se vydalo 287 turistů a 28 cyklistů se rozhodlo šlapat do pedálů na 24. ročníku cyklotrasy. Na rekordní účasti má jistě svůj podíl příznivé počasí. Přibližně od středy 17. května 2023 panovalo slunečné počasí s teplotami okolo 20 °C a v sobotu 20. května bylo již v ranních hodinách slunečno a bezvětří. Nejvyšší teplota dosáhla v Ostroměři hodnoty 24 °C.

Pro pěší účastníky pochodu byly připraveny trasy v délkách 4, 7, 12, 20 a 30 km mapa 4, 7, 12 km, mapa 20 a 30 km. Trasa 4 km nesla označení kočárková a vedla okolo střelnice na hradiště, okolo vodní nádrže a bývalého kravína směřovala do cíle. Všechny delší pěší trasy tradičně směřovaly na Libín k penzionu Sluníčko, kde byla kontrola a zároveň příjemné posezení s občerstvením, kávou, zákusky a možností opékání špekáčků. Děti si tam mohly vybarvit obrázek mamuta, či zhoupnout se na houpačce. Nejoblíbenější trasy byly v délce v délce 7 km a 12 km, která zavedla účastníky z Libína stoupáním na Chloumky a následně sestup do Holovous a Hlásku nabízel nádherný výhled na jih do kraje. Trasy 20 km a 30 km směřovaly z Libína okolo pískovcového kříže U Kateřiny na hřeben Mlázovického chlumu na nejvyšší bod Maxinec (450 m) a dále k pískovcové mohyle Viléma Kolecchlumského nad Konecchlumím. Na vrcholu mohyly se nachází lev, jehož zrak směřuje na Prahu, kde 21. června 1621 proběhla poprava rytíře Viléma Konecchlumského. Pod mohylou se vyjímá barokní kostel sv. Petra a Pavla s unikátní křížovou cestou mistra Vladimíra Komárka.

Naše turistická akce je organizována pro všechny věkové, výkonnostní a zájmové kategorie. Jako organizátoři jsme rádi, že k nám do přírody přišlo mnoho rodičů či prarodičů s dětmi, a tak jsme na Hradišťku a následně v lese u vodní nádrže připravili stanoviště, kde měly děti zvládnout nejrůznější aktivity. U pohádkových postav Boba a Bobka házely děti balonky do klobouku, trefovaly se šiškami na mamuta, zkusily na vytyčené trase jít s míčkem na lžíci tak, aby jim nespadl. Za úspěšné zvládnutí soutěže děti dostávaly odměny v podobě bonbónů, lízátek a reflexních smajlíků. Sbírání otisků razítek v propozicích ale i na těle je již tradiční radostí všech dětí. V cíli každý turista či cyklista obdržel diplom s kresbou archanděla Michaela a odměnou byla klíčenka s odrazkou ve tvaru medvěda.

Cyklistům byly nabídnuty trasy v tradičních délkách 25, 35 a 50 km (mapa cyklotras). Protože v sobotu a neděli v Hořicích probíhal motoristický závod 300 zatáček Gustava Havla, tak jsme museli zajistit, aby se veškeré trasy vyhnuly Hořicku. Letos všechny cyklotrasy vedly na jih a na sever od Ostroměře. Cyklotrasy vedly po asfaltových silnicích nižší třídy například do Loučné Hory, Chomutic, Konecchlumí, Mlázovic a Lázní Bělohradu.

Jako každoročně je startem i cílem naší turistické akce budova Základní školy Eduarda Štorcha, ke které přišli či přijeli účastníci z Ostroměře a okolí, ale i ze vzdálených měst, např. z Prahy, Trutnova, Nymburka, Mladé Boleslavi, Semil, Hradce Králové, Nové Paky, Hořic.
Do zhodnocení pochodu každoročně patří zjišťování nejmladších a nejstarších účastníků a ani letos tomu nebylo jinak.

Nejmladší účastníci:
Antonín F. z Dobré Vody - 4 km
Antonín V. z Ostroměře - 4 km
Adéla V. z Ostroměře - 4 km
Dominik V. z Ostroměře - 4 km
Eliška Š. z Ostroměře - 4 km
Daniel K. z Ostroměře - 4 km
Lukáš M. z Dobré Vody - 4 km
Amálie K. z Opatovic - 7 km
Lilien V. z Nevratic - 7 km
Stella D. z Chomutiček - 7 km
Matěj F. z Třebnouševse - 7 km
Marinka B. z Hořic - 12 km

Nejstarší účastníci:
Zdeněk H. z Lázní Bělohradu - 7 km
Vladimír F. z Jičína - 7 km
Josef N. z Nového Bydžova - 7 km
Vladimír K. ze Stráže p. Ralskem - 7 km
František K. z Dobré Vody - 4 km
Jaroslav Š. z Hradce Králové - 20 km
Věra Š. z Hradce Králové - 20 km
Václav F. z Hradce Králové - 7 km

Počty účastníků na jednotlivých trasách:
trasa

počet účastníků

kočárková 4 km 23
7 km 116
12 km 114
20 km 25
30 km 9
celkem pěší 287
cyklotrasa 25 km 10
cyklotrasa 35 km 9
cyklotrasa 50 km 9
celkem cyklo 28

celkem

315


Na pěších trasách nebo na cyklotrasách bylo celkem 85 dětí a mládeže ve věku do 18 let. (36 dětí do 6 let, 45 dětí do 15 let)


FOTOGRAFIE Z POCHODU


Celkovou účast na pochodu musíme hodnotit velmi kladně, protože v okolí probíhalo mnoho kulturních nebo sportovním akcí: 300 zatáček Gustava Havla v Hořicích, pochod Praha - Prčice, běžecké závody Weber city run v Jičíně, turistické pochody Karla Klíče v Hostinném, Putování Broumovskem, jarmark řemesel ve Zdobíně a další.

Na startu obdržel každý účastník mapku s vyznačenou trasou, sušenku a překvapení letošního ročníku pochodu - klíčenku s reflexní odrazkou ve tvaru medvěda. V cíli byl pro každého připraven pamětní list (diplom) s kresbou místní sochy archanděla Michaela. Rádi bychom poděkovali obci Ostroměř a MAS Podchlumí za jejich finanční podporu.

Závěrem zbývá jen dodat, že akce se turistům a cyklistům líbila a přislíbili účast i příští rok.

Pokud zdraví dovolí a vše ostatní bude možné, tak v sobotu 18. května 2024 oslavíme již 48. ročník pochodu a 25. ročník cyklotrasy.
Přijďte, přijeďte, těšíme se na vás.


PRAVIDELNÉ VÝLETY

Výlety organizujeme nějčastěji na pátek a prostřednictvím vlakového spojení. Odjezdy jsou z vlakového nádraží v Ostroměři, orientační délka každého výletu se pohybuje od 10 - 14 km a čas příjezdu je zpravidla mezi 16. - 18. hodinou. Přesnější informace u každého výletu.

Výlety na květen 2023

KDY

NÁZEV

KAM

ODJEZD

NÁVRAT

pátek 5. 5. 2023

Dobruška
(ved. Stýblová)

Opočno p. Orl. horami - Chlum - Dobruška
(10 km)

7.01 hod.

18 hod.

pátek 12. 5. 2023

Hradeckými lesy
(ved. Kaňková)

Malšovice - Běleč n. Orlicí - Třebechovice
(12 km)

8.01 hod.

16 hod.

sobota 20. 5. 2023

Krajem Eduarda Štorcha

47. ročník, KČT, odbor Ostroměř

pátek 26. 5. 2023

Sklaní bludiště Chléviště
(ved. Jeřábková)

Dolánky - Mnichovka - Chléviště - Malá Skála
(11 km)

8.00 hod.

16 hod.