ZHODNOCENÍ POCHODU A CYKLOTRAS KRAJEM EDUARDA ŠTORCHA V ROCE 2018

Na sobotu 19. května 2018 uspořádal Klub českých turistů Ostroměř pochod a cyklotrasy Krajem Eduarda Štorcha. Na tradiční turistickou akci se za příznivého počasí (dopoledne chladněji, pod mrakem, odpolední max. teplota 25 °C) se celkem vydalo 333 osob, z toho na 43. ročník pochodu 271 turistů a na 20. ročník cyklotrasy 62 cyklistů. Příjemné odpolední počasí se změnilo na dusno a horko, následkem čehož okolo 16. hodiny přišla od severu silná, intenzivní bouřka s kroupami. Vzduch se výrazně ochladil a ještě dlouho po této nečekané změně počasí, ležely na zemi kroupy.
Pro pěší účastníky pochodu byly připraveny trasy v délkách 3, 7, 12, 20 a 30 km mapa 3, 7, 12 a 20 km, mapa 30 km. Trasa 3 km nesla označení kočárková a vedla po místní naučné stezce Eduarda Štorcha. Všechny pěší delší trasy tradičně směřovaly na Libín k penzionu Sluníčko, kde byla kontrola a zároveň příjemné posezení s občerstvením. Trasa 12 km zavedla účastníky k Šárovcově Lhotě a následně přes lokalitu Zádušní do cíle u ZŠ. Trasa 20 km byla připravena přes Mlázovice k mohyle Viléma Konecchlumského a do cíle se doputovalo přes Vojice a Podhorní Újezd. Nejdelší trasa 30 km dovedla turisty po hřebeni chlumů na rozhlednu Hořický chlum, která byla kontrolou a výstup na vyhlídkovou plošinu 27 metrů nad zemí byl zdarma. Po žluté účastníci kráčeli okolo kostela sv. Petra a Pavla na Byšičkách do Lázní Bělohradu a zelená doprovázela turisty přes Šárovcovu Lhotu do cíle u ZŠ v Ostroměři.
Naše turistická akce je organizována pro všechny věkové, výkonnostní a zájmové kategorie. Jako organizátoři jsme rádi, že na nejkratší trasy přišlo mnoho rodičů či prarodičů s dětmi, a tak jsme na Hradisťku a následně v lese připravili několik stanovišť, kde měly děti zvládnout nejrůznější aktivity. Děti se trefovaly do klobouku Boba a Bobka, házely šišky na mamuta. Za úspěšné zvládnutí jim náležely odměny v podobě bonbónů a otištěných razítek.
Cyklistům byly nabídnuty trasy v tradičních délkách 25, 35 a 50 km (mapa cyklotras). Protože v sobotu a neděli v Hořicích probíhal motoristický závod 300 zatáček Gustava Havla, tak jsme museli zajistit, aby se veškeré trasy vyhnuly Hořicku. Letos všechny cyklotrasy vedly na jih od Ostroměře do skoro rovinaté oblasti. Jen pro úplnost dodejme některá ze zajímavých míst na cyklotrasách: Lískovice, Šaplava, Loučná Hora, Smidary, Vysoké Veselí, Češov, Slatiny, Butoves, Třtěnice a Chomutice.
Jako každoročně je startem i cílem naší turistické akce budova Základní školy Eduarda Štorcha, ke které přišli či přijeli účastníci z Ostroměře a okolí, ale i z dálky, např. z Prahy, Kolína, Čelákovic, Hradce Králové, Liberce, Mladé Boleslavi, Jilemnice, Kumburského Újezda, Nové Paky.
Do zhodnocení pochodu každoročně patří zjišťování nejmladších a nejstarších účastníků a ani letos tomu nebylo jinak. Je potěšující, že každý rok přibývá dětských účastníků (letos 23 účastníků do věku 5 let).

Nejmladší účastníci:
Adam Václav z Třtěnice - 7 km
Artuš Splítek z Ostroměře - 7 km
Jan Krejčí z Ostroměře - 3 km
Jan Beránek z Chloumek - 3 km
Terezka Kostolanská z Prahy - 3 km
Ríša Šubrt z Ostroměře - 7 km
Matěj Maryška z Lázní Bělohradu - 7 km
Mikuláš Turek z Ostroměře - 7 km
Jakub Helikar z Jičína - 7 km
Valerie Spudichová z Ostroměře - cyklo 25 km
Barbora Černá z Hořic - cyklo 35 km

Nejstarší účastníci:
Hana Němcová z Ostroměře - 7 km
Stanislav Vojtíšek z Ostroměře - 12 km
Vlasta Benešová z Nové Paky - 7 km
Zdeněk Hofman z Lázní Bělohrad - 12 km
Josef Nevrlý z Nového Bydžova - 7 km
Věra Poborská z Kolína - 7 km

FOTOGRAFIE Z POCHODU

Počty účastníků na jednotlivých trasách:
trasa

počet účastníků

kočárková 3 km 17
7 km 140
12 km 68
20 km 35
30 km 11
celkem pěší 271
cyklotrasa 25 km 11
cyklotrasa 35 km 36
cyklotrasa 50 km 15
celkem cyklo 62

celkem

333


Na startu obdržel každý účastník mapku s vyznačenou trasou, sušenku a překvapení letošního ročníku pochodu - reflexního medvídka. V cíli byl pro každého připraven pamětní list (diplom) s kresbou připomínající 140. výročí od narození Eduarda Štorcha od regionálního malíře Oskara Teimera.

Závěrem zbývá jen dodat, že akce se turistům a cyklistům líbila a přislíbili účast i příští rok.
V sobotu 18. května 2019 oslavíme již 44. ročník pochodu a 21. ročník cyklotrasy.
Přijďte, přijeďte, těšíme se na vás.

Tomáš Horák, KČT Ostroměř